KSP HRASTNIK
Komunalno-stanovanjsko podjetje d.d.
Cesta 3. julija 7
1430 Hrastnik

KSP Hrastnik

Zbiranje in prevoz komunalnih odpadkov

Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini Hrastnik (Uradni vestnik Zasavja, št. 14/2009) www.hrastnik.si/obcina/

SE ŠE VEDNO SPRAŠUJEMO, KAJ LAHKO ODLOŽIMO V POSAMEZNO POSODO ZA KOMUNALNE ODPADKE?

V posodo zelene barve z rdečim pokrovom lahko odlagamo: karton, lepenko, ostalo papirno embalažo, časopis, revije, zvezke, knjige, kataloge, prospekte, kuverte, ovojni papir, papirne vrečke, koledarje, pisarniški papir …
Večje kose kartonske embalaže razrežemo na manjše kose, ali pa jih sami odpeljemo v Zbirni center za ravnanje z odpadki na odlagališču Unično.

V posodo zelene barve z rumenim pokrovom odlagamo: plastenke pijač, plastenke živil (od jogurta, kisa, olja, ketchupa …), plastenke nenevarnih čistil, pralnih sredstev in mehčalcev, plastično embalažo higienskih in kozmetičnih sredstev, lončke za jogurt in smetano, posodice za margarino in razne namaze, plastične vrečke, ovojno folijo, tetrapake vseh vrst (npr. od mleka, sokov, jogurtov …), pločevinke pijač, pločevinke hrane, pokrove kozarcev za vlaganje, drobne plastične in kovinske odpadke (npr. manjše posodice) …

V posodo zelene barve z zelenim ali belim pokrovom odlagamo: steklenice pijač in jedi, stekleno embalažo začimb, kozmetičnih sredstev, kozarce za vlaganje brez pokrovov, steklene kozarce …
V te posode ne odlagamo kristala, porcelana, okenskega in avtomobilskega stekla.

V rjavo posodo za biološke odpadke odlagamo: ostanke od priprave hrane (zelenjava, sadje, jajčne lupine, lupine orehov, lešnikov, kostanja), ostanke kuhane hrane (brez tekočine!), star kruh, pecivo, kavne filtre, kavno goščo, čajne vrečke, odmrle rastline (lončnice in balkonsko cvetje z zemljo), plevel, travo, listje, obrezane veje dreves, grmičevja, ki jih razrežemo na manjše kose ...
NE ODLAGAJTE SUROVEGA MESA!!!
Biološke odpadke odlagamo v posodo v papirnatih ali biorazgradljivih vrečkah ali zavite v časopisni papir ali brez vrečk. Ne odlagamo jih v plastičnih vrečkah.

V črno posodo odlagamo: smeti od pometanja, vrečke iz sesalcev, pepel, cigaretne ogorke, celofan, sanitetne odpadke (obliže, povoje, vato, higienske vložke, tampone, palčke za čiščenje ušes, kozmetične blazinice, vlažilne toaletne robčke), kondome, plenice, kosti, iztrebke psov in mačk skupaj s peskom, čistilne krpe, vilede, krtače, igrače, keramične, porcelanaste in kristalne izdelke, pisala, žarnice, izdelke iz plute ...

KOSOVNI ODPADKI se pobirajo vsak prvi ponedeljek v mesecu. O vrsti in količini kosovnih odpadkov (največ 3 kosovne odpadke naenkrat) nas morate obvestiti vsaj 3 dni pred odvozom na tel. št. 56 42 310 ali na 031 706 733. Kosovni odpadki se lahko odložijo na odjemno mesto za odpadke šele na nedeljo popoldan ali zvečer pred 1. ponedeljkom v mesecu.

V primeru večje količine kosovnih odpadkov lahko pri nas naročite 5 m3 kontejner. Stroške prevoza kontejnerja morate dodatno plačati.
Kosovne odpadke pa lahko sami brezplačno pripeljete v Zbirni center za odpadke CEROZ na odlagališču Unično (odpiralni čas zapisan spodaj pri nevarnih odpadkih).

Kosovni odpadki: gospodinjski aparati, pohištvo, preproge, smuči,… in ostali veliki odpadki, ki jih zaradi svoje velikosti in teže ni mogoče odložiti v črne posode za odpadke.

NEVARNI ODPADKI IZ GOSPODINJSTEV:
- neuporabna kozmetika (spreji, laki za nohte, laki za lase, pršila,…),
- ostanki barv in lakov (razredčila, lepila, čopiči, onesnažena embalaža,…),
- pesticidi (zaščitna sredstva za rastline, ostanki škropiv,…),
- zdravila (tablete, mazila, ampule,…),
- odpadne kemikalije iz gospodinjstev (kisline, lugi, belila,…),
- akumulatorji, baterije, odpadna olja iz gospodinjstev,….

Nevarne odpadke iz gospodinjstev moramo sami pripeljati  v Zbirni center za odpadke CEROZ na odlagališču Unično, kjer je postavljen za te odpadke ustrezen zbiralnik. Ti odpadki se bodo prevzeli brezplačno.

Zbirni center za odpadke CEROZ na Uničnem je odprt od ponedeljka do petka od 6. ure do 18. ure, ob sobotah pa od 7. ure do 12. ure.